Een verkeersongeluk is natuurlijk ontzettend vervelend! En al helemaal als u er letsel aan over heeft gehouden. Dat uw auto een aantal deuken heeft is nog te overzien, maar wanneer u pijn, klachten en verwondingen heeft opgelopen tijdens zo’n verkeersongeluk bent u natuurlijk verder van huis! Naast de pijn die het met zich mee kan brengen, kan het zo zijn dat uw extra kosten moet maken en zelf inkomsten misloopt. Wanneer het verkeersongeluk de schuld van een ander is, is het vaak mogelijk een vergoeding te claimen bij de tegenpartij.
Gevolgen verkeersongeluk
Een verkeersongeval kan grote invloed hebben op de rest van uw leven. Zo’n ongeluk kan zowel lichamelijke als fysieke klachten met zich mee brengen. Van alle slachtoffers van een verkeersongeval in Nederland houdt ongeveer 10% blijvend letsel over. Voorbeelden van lichamelijke gevolgen zijn botbreuken, hersenletsel en een whiplash. De whiplash wordt het vaakst veroorzaakt door een kop-staartbotsing. Bij een whiplash zijn er spieren beschadigd, die tripperpoints van pijn kunnen worden. Symptomen van een whiplash zijn: hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten, vergeetachtigheid, concentratiestoornis en slapeloosheid. Het is aan te raden altijd direct na een verkeersongeval bij de arts langs te gaan.
Wie is de schuldig?
Het hangt natuurlijk van de situatie af of u wel of niet aansprakelijk bent van het ongeval. Bij het op lopen van letsel is het goed om uit te zoeken wie de schuldige is. Diegene die letselschade heeft opgelopen kan namelijk vaak een vergoeding eisen van de tegenpartij. Een voetganger is in het verkeer erg kwetsbaar en dit betekent dan ook dat andere weggebruikers hier rekening mee moeten houden. Bij een verkeersongeluk waarbij een voetganger letsel heeft opgelopen, wordt de voetganger eigenlijks nooit aansprakelijk gesteld. Ook als fietser hebt u weinig kans aansprakelijk gesteld te worden bij een verkeersongeluk. Als u op een brommer of scooter wordt aangereden, dan zal diegene die de klacht in dient moeten bewijzen dat de andere schuldig is. Dit wordt uitgezocht door de verzekering. Als u tijdens het autorijden wordt aangereden door een ander motorvoertuig en u heeft letsel opgelopen, dan moet u zo snel mogelijk een aansprakelijkheidsbrief opsturen. Als blijkt dat de tegenpartij zich niet aan de verkeersregels heeft gehouden, en daardoor het verkeersongeluk heeft veroorzaakt, is deze aansprakelijk. Bij een kop-staartbotsing is bijna altijd het achterop komend schuldig.
Claimen van smartengeld
Als blijkt dat de tegenpartij aansprakelijk is geweest voor het verkeersongeval waardoor u letsel heeft opgelopen, kunt u smartengeld claimen. Zoals eerder is genoemd is het belangrijk om direct naar het ongeval bij een arts langs te gaan. Dit is niet alleen voor uw eigen gezondheid, maar het kan er ook voor zorgen dat de andere partij eerder de aansprakelijk voor het verkeersongeluk wil erkennen. De uitslag van de arts kan daarbij ook als bewijs dienen. Ook is het belangrijk om direct na het verkeersongeval uw schadevergoeding te claimen. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans is dat uw schadeposten vergeet. Na enige tijd kan het daarnaast moeilijker zijn om de schade aan te tonen. Een voetganger of fietser ontvangt in bijna elk geval een vergoeding van minstens 50%. Bij andere voertuigen verschilt de vergoeding per situatie.
Wanneer is een letselschadeadvocaat nodig?
Het kan soms lastig zijn om een exacte letschadevergoeding te berekenen en daarom is het goed om een letselschadeadvocaat in te schakelen. In de meeste gevallen kunt u een advocaat gratis om hulp vragen. Wanneer blijkt dat de tegenpartij inderdaad aansprakelijk is voor het ongeval, moet hij/zij namelijk ook de letselschadeadvocaat van de tegenpartij betalen. De letselschadeadvocaat kost u dus geen geld. In veel gevallen kan het inschakelen van een letselschadeadvocaat dus geen kwaad!
Advies op maat
Indien u slachtoffer bent van een verkeersongeval kan het verstandig zijn op een specialist in te schakelen. De letselschade advocaat van het landelijke netwerk van Letselschade Pro staat voor u klaar. Het eerste consult is geheel kosteloos. In dit gesprek neemt u samen met de advocaat uw situatie door, vervolgens krijgt u advies over de stappen die u kunt nemen. Alles geheel vrijblijvend en zonder enige verplichting.